Verksamhetsberättelse 2019

Verksamhetsberättelse för 2019

Odlarföreningen Dränggråten


 

Styrelsens sammansättning

Vid sammanträde den 7 februari 2019 konstituerade sig styrelsen enligt följande:

Ordförande (vald av årsmötet): Torolf Lönnerholm

Kassör: Birger Eriksson

Ansvarig för studieverksamheten och alternerande sekreterare: Gerd Persson

Alternerande sekreterare: Åsa Westas

Ansvarig för hemsidan: Emilia Lalander

Ansvarig för uthyrning av odlingslotter och skötselfrågor: Frida Larsson

Till firmatecknare utsågs kassören och ordföranden


Övriga funktionärer

Revisorer: Torbjörn Thelander och Erik Ågren
Revisorssuppleant: Karin Ek


Styrelsens arbete

Föreningens årsmöte hölls den 7 februari. I samband med arbetsdagen 19 maj hölls ett föreningsmöte. Styrelsen har under året hållit 8 protokollförda sammanträden. Styrelsens engagemang i styrelser för regionen, förbundet m.m. har fortsatt varit högt. Föreningen har varit representerad i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet genom dels Gerd Persson som ledamot i styrelsen dels Torolf Lönnerholm som studieansvarig. Gerd Persson har dessutom varit ledamot av förbundsrådet och ingått i valberedningen. Gerd Persson har vidare representerat Dränggråten i föreningen Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling.

Gerd Persson och Torolf Lönnerholm har under året deltagit i studiecirkeln kallad Odlarskolan som organiserades av Koloniträdgårdsförbundet för personer verksamma inom Nordöstra regionen.


Förrådsbyggnaden

Under arbetsdagen den 19 maj påbörjades arbetet med att förse förrådsbyggnaden med hängrännor och stuprör. Arbetet kunde inte helt slutföras. Viss förbättring av dörrarna påbörjades också.

Lånet hos Koloniträdgårdsförbundet amorterades för andra året.


Skötsel av odlingsområdet

Föreningen har i vanlig ordning svarat för gräsklippning av gångar och området närmast brukade lotter. P.g.a. av den osedvanligt utdragna värmen under hösten även detta år fanns behov av klippning ända in i oktober. Under den gemensamma arbetsdagen 19 maj utfördes olika underhålls- och renoveringsarbeten samt rensningsarbeten bl.a. på dåligt brukade lotter. Efter arbetet bjöds på grillad korv.

Vid halvårsskiftet genomfördes en inspektion av odlingslotterna m.m. av styrelsen. Utöver ett meddelande till samtliga medlemmar skickades det ut personligt riktade synpunkter till en handfull medlemmar beträffande skötsel m.m. Inspektionen visade också att det fanns arbetsuppgifter till en gemensam arbetsdag.


Studiecirkel

Under året hölls två studiecirklar, båda med Gerd Persson som cirkelledare. Den ena cirkeln, som rörde kompostering, påbörjades 2018. Denna cirkel avslutades i oktober med genomgång av innehållet i de 5 kompostbehållarna. Den andra cirkeln hade temat ”Ogräs till nytta och nöje". Antalet deltagare var 6 personer. I cirkeln ingick växtkännedom, pressning och montering av växter samt tillagning av mat och olika produkter av några utvalda växter.


Dränggråtens dag

Dränggråtens dag arrangerades den 18 augusti och var den 27:e i rad. Vädret var nyckfullt med ömsom sol och ömsom häftig åska. Som tur var kunde vi krypa in i ett stort partytält. Årets tema var samma som studiecirkel d.v.s. "Ogräs till nytta och nöje". Studiecirkeldeltagarna presenterade sina bjudrätter som väckte både beundran och förtjusning! Det bjöds på kvickrotsbröd, nässelpaj, älggrässaft, skorpor med rödklöver och hudkräm med ringblommor.

Samtliga koloniföreningar i regionen var inbjudna men - möjligen pga det nyckfulla vädret - kom inga från dessa föreningar. Antalet besökare var ungefär som tidigare år d.v.s. ett drygt 60-tal.

Konstruktörer av årets tipsrundor var Frida Larsson för de små och Gerd Persson för de vuxna. Tipsrundan för vuxna rörde i stor utsträckning dagens tema: ogräs. Samtliga tipsrundare, ca 50 personer, fick pris i vanlig ordning!


Odlingsåret

I naturen märktes fjolårets torka genom mycket intensiv blomning av vissa trädarter. Aspar i området producerade närmast otroliga mängder frön. Marken under träden såg ”snötäckt” ut. I årets nyordlista kallas detta för aspludd. Enligt vissa botanister är det den intensivaste blomningen på 50 år! Men det var stor skillnad mellan olika arter. Äppelträd bar i allmänhet sparsamt med frukt.

Våren förlöpte odramatiskt ända fram till slutet av april men då kom ett ganska intensivt snöoväder som fick menlig inverkan på pollineringen av bl.a. fruktträd. Växtsäsongen blev sedan på det hela taget gynnsam med lagom mängder nederbörd och torra varma perioder. Även detta år var förekomsten av mördarsniglar mycket begränsad medan åkersniglar på vissa lotter var besvärande många. 

Då vegetationssäsongen blev mycket utdragen kunde många odlare skörda även rätt känsliga grödor långt in i oktober. Enstaka frostdagar förekom i slutet av september men hårdare nattfroster och mer ihållande kyla uppträdde först i senare delen av november. Det gick därför att skörda fin grönkål in i december om man lyckades skydda kålen från myriaderna av små skalbaggar!

Många grödor mognade tidigt och var av strålande kvalitet. Potatisen var kanske den bästa som skördats under föreningens snart 40-åriga historia.


Medlemsantal

Föreningen har under året haft 43 betalande medlemmar. 4 nya medlemmar har tillkommit. 3 odlare har slutat. Omsättningen på medlemmar har ökat. Totalt brukades 61 lotter. Under året har efterfrågan på lotter fortsatt av våra stor och kön har följaktligen vuxit. P.g.a. av den stora efterfrågan kan odlare därför räkna med att få arrendera högst en extra lott.


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften bibehölls på 375 kronor för ordinarie lott och för extra lott höjdes avgiften till 225 kronor. Avgiften för en halv lott höjdes till 270 kronor. Avgiften för en halv extra lott var 120 kronor.


Knivsta 8 januari 2020

Styrelsen