Historia

Historia


 

Dränggråten har en brokig och nog så fascinerande historia.

År 1980 iordningställde kommunen, d.v.s. Uppsala kommun som området då tillhörde, en tidigare åker som tillhört gården Tarv. Enligt uppgift gjordes en täckdikning av området och dräneringsrör lades ned. Eftersom samtliga kartor över systemet har förkommit är det oklart hur systemet ser ut. Det enda synliga spåret är det dräneringsrör som mynnar i ett dike i södra delen av området. Totalt markerades 103 odlingslotter à 60 kvadratmeter med ett system av gångar mellan lottraderna. Intresset från i huvudsak nyinflyttade Västra Ängbybor var mycket stort varför alla intresserade inte kunde få arrendera en lott. Området hette då Västra Ängbys odlingslottsområde.

I området fanns endast en vattenpost vilket var uppenbart otillräckligt för så många odlare. Möjligheterna att använda vattenspridare var naturligtvis helt omöjligt. En av de första gemensamma åtgärderna var därför att bygga ut ett lokalt vattenledningssystem med vattenposter fördelade över området. Detta arbete kombinerades med att ta bort jorden d.v.s. leran i gångarna och ersätta med bärlagermaterial. Ett gemensamt material införskaffades men det var varje odlares uppgift att genomföra detta arbete. Jobbet utfördes i stor utsträckning under dagar i juni när försommartorkan redan gjorde sig påmind. För åtskilliga blev detta ett styvt arbete. Materialbytet blev därför av i mycket skiftande omfattning. På vissa ställen ligger decimetertjocka bärlager, på andra områden är det nästa svårt att förstå vart detta finns.  

Knivsta föreningsråds föreningspris 2017

Odlarföreningen Dränggråten tilldelades Knivsta Föreningsråds föreningspris 2017 med följande motivering:

"Föreningen driver sin jordbundna verksamhet i Västra Ängby sedan 1980. På en f.d. åker, av en tidigare arrendator kallad Dränggråten, får föreningens medlemmar odla växter för eget bruk. Kemiska bekämpningsmedel får inte användas. En viktig social aktivitet är de öppet hus-dagar som föreningen ordnar i egen regi eller tillsammans med andra föreningar. I år arrangeras den 25:e s.k. Dränggråtens dag. Under dessa dagar får besökare smaka på ”närodlade” grönsaker (mycket uppskattat) och få information och odlingstips av inbjudna experter. Egentligen är det öppet hus hela året eftersom man kan ströva fritt i området då det inte är inhägnat. Under senare år har föreningen hållit studiecirklar om odling öppna för alla världsmedborgare. En allt viktigare uppgift för föreningen är att ge nya medborgare med utländsk härkomst möjlighet till utlopp för sin ofta stora odlingsiver."

Lave Persson

Få personer har betytt så mycket för Odlarföreningen Dränggråten som universitetsläraren Lave Persson. Lave satt i styrelsen i mer än 30 år, merparten av tiden som föreningens kassör, men han var också bl.a. lottansvarig och tog ansvar för en mängd praktiska sysslor knutna till odlingsverksamheten. Hans stora kunnande och pedagogiska talang var mycket uppskattad och till stor nytta för föreningen.


När han hastigt gick bort i maj 2015 lämnade han ett stort tomrum efter sig. Odlarföreningen bidrog med en blomsteruppsättning vid hans begravning i S:t Stefanskyrkan och minnesord framfördes av Harriet Swanberg från föreningen.


Minnesorden, som kan läsas nedan, infördes också i Upsala Nya Tidning den 9 juni 2015. 

Lave demonstrerar torkning av grönsaker vid Dränggråtens dag.

Minnesord över Lave

F.d. universitetsläraren Lave Persson har hastigt gått bort, 72 år gammal. Han sörjs närmast av dottern Gerda med familj.

Lave växte upp söder om Kristianstad. Efter realskola i Kristianstad följde skogs- och lantbruksutbildning på Önnestads lantbruksskola. Han tog studenten 1965, och började därefter på Lantbruksuniversitet i Ultuna. Första jobbet kom som s.k. försöksassistent på Hydrotekniska institutionen, senare Markvetenskapliga institutionen. Lave stannade hela sitt yrkesverksamma liv på institutionen och med tiden fick Lave ett allt större ansvar som pedagog i utbildningen av agronomer och landskapsarkitekter. I sin roll som pedagog konstruerade och byggde han utrustning och utformade laborationssalar anpassade till undervisningen och anlitades också som konsult i olika sammanhang.

Lave var en föreningsmänniska och hans engagemang blev också alltmer omfattande, särskilt efter pensioneringen. I styrelsen för Odlarföreningen Dränggråten i Knivsta satt han i mer än 30 år, merparten som föreningens kassör. Men i praktiken var han mycket mer. Med sin bakgrund som bondgrabb, sina stora teoretiska och praktiska kunskaper, sitt engagemang och sin hjälpsamhet var han föreningens alltiallo. Många odlares ansträngningar med bearbetning av upplandsleran underlättades genom hans råd och insatser. För sin pedagogiska talang rönte Lave stor uppskattning. 

Även Hembygdsgillet i Knivsta förlorar med Lave en av sina trognaste stöttepelare. Under många år sekreterare i styrelsen var han, väldigt praktiskt lagd, en styrka för Gillet vid stora evenemang som midsommarfirande och i rollen som arkivarie och föreståndare för Sockenmagasinet, Knivstas hembygdsmuseum.

Lave var också sedan länge volontär i promenadgruppen för äldreboende på Estrids och Wilhelms gårdar.

Vi kommer länge att minnas hans vänliga envishet – men framför allt hans goda humör. Han var en kamrat med all den frikostighet ett mycket varmt hjärta medförde. Saknaden efter honom är stor.

Knivsta 9 juni 2015

För Odlarföreningen Dränggråten

Torolf Lönnerholm

För Knivsta Hembygdsgille

Terry Carlbom