Verksamhetsberättelse 2017

Verksamhetsberättelse för 2017

Odlarföreningen Dränggråten


 

Styrelsens sammansättning

Vid sammanträde den 27 februari 2017 konstituerade sig styrelsen enligt följande:

Ordförande (vald av årsmötet): Torolf Lönnerholm

Sekreterare och ansvarig för studieverksamheten: Gerd Persson

Kassör: Birger Eriksson

Ansvarig för uthyrning av odlingslotter och skötselfrågor: Carola Storm-Bäckstrand

Ansvarig för hemsidan: Linn Söderström

Till firmatecknare utsågs kassören och ordföranden.


Övriga funktionärer

Revisorer: Torbjörn Thelander och Erik Ågren
Revisorssuppleant: Karin Ek


Styrelsens arbete

Föreningens årsmöte hölls den 9 februari. Styrelsen har under året hållit 8 protokollförda sammanträden. Styrelsens engagemang i styrelser för regionen, förbundet m.m. har fortsatt varit hög. Föreningen är representerad i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet genom dels Gerd Persson som ledamot i styrelsen dels Torolf Lönnerholm som studieansvarig och sammankallande i valberedningen. Gerd Persson har dessutom varit ledamot av förbundsrådet för Koloniträdgårdsförbundet och ingått i valberedningen. Gerd Persson har vidare representerat Dränggråten i föreningen Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling.


Förrådsbyggnaden

Vid årsmötet beslutades att föreningen skulle uppföra en förrådsbyggnad på odlingsområdet. Föreningen förnyade sin tidigare ansökan om lån från förbundets lånefond. Ett 5-årigt lån om 10.000 kronor beviljades ur fonden. Föreningen ansökte hos Knivsta kommun om bygglov för en byggnad om knappt 10 m2. Vid närmare kontakt med husleverantören visade det sig att en något större bod var ekonomiskt likvärdig att uppföra. Bygglovsansökan justerades i enlighet med detta. Bygglov för den ändrade ansökan beviljades av kommunen. Kommunen var dessutom generös nog att bekosta bygglovet.

Den 18 juni organiserades en gemensam arbetsdag då förrådsbyggnaden restes. Dessförinnan hade  en entreprenör utfört markarbeten i form av utgrävning, dränering och grusning av grunden för byggnaden.  Arbeten med målning, golvläggning, inredning m.m. har utförts vid ett flertal tillfällen efter arbetsdagen. Förrådsbyggnaden har dessutom försetts med en utvändig anslagstavla.

Förrådsbyggnaden invigdes av Ann-Catrin Thor på Dränggråtens dag den 20 augusti.


Motion

Vid årsmötet beslutades att föreningen skulle lämna en motion till förbundet kongress – vilken förövrigt skulle bli förbundets sista. Motionen stöddes av regionstyrelsen och antogs till vissa delar av kongressen i augusti. Genom stöd från bl.a. föreningen Snösätra Norra togs beslut om uppdrag till förbundsstyrelsen  att utreda frågan om stöd till föreningsmedlemmarna i arbetet med att översätta dokument till andra språk. Styrelsen har därefter gjort upprop till föreningarna om sådant material. Dränggråten bör känna stolthet för ett bra initiativ i  arbetet att integrera nya medlemmar som inte har svenska som modersmål.


Föreningsrådets föreningspris

Dränggråten tilldelades Knivsta föreningsråds föreningspris för år 2016. Priset utgjordes av 5 000 kronor och ett diplom. Diplomet och prismotiveringen finns anslaget i den nya förrådsbyggnaden.


Övrig skötsel av odlingsområdet

Föreningens medlemmar har i vanlig ordning svarat för gräsklippning av gångar och området närmast brukade lotter. För den större, obrukade delen av området har kommunen ansvarat för klippning.

Under våren lejde föreningen hjälp med bearbetning av ett tiotal lotter - som vuxit igen - för att kunna ge nya medlemmar lotter i brukbart skick.

Vid  den gemensamma arbetsdagen slutfördes - i det närmaste - den städning som behövdes efter dikesrensningen året innan. Dessutom försågs alla brukade lotter med numrerade skyltar av trä.

Kommunen bekostade en grusning av tillfartsvägen från Plommonvägen fram till platsen för förrådsbyggnaden. Kommunen lät även avverka de träd i kringliggande marker som ringbarkats några år tidigare.


Studiecirkel

Även under året hölls en studiecirkel med Gerd Persson som cirkelledare. Cirkeln hade det dubbla temat om pallkrageodling respektive kompostering. Cirkeln har haft 7 deltagare. Vid studiebesök på Näsets Gröna gavs möjlighet för alla i föreningen att delta. En fortsättning av cirkeln med inriktning på kompostering planeras för kommande år.


Dränggråtens dag

Dränggråtens dag arrangerades den 20 augusti. Öppethusarrangemanget var det 25:e i rad. Ett visst bidrag hade beviljats från Koloniträdgårdsförbundet. En artikel om arrangemanget var infört i förbundets tidskrift Koloniträdgården. Egentligen var det menat att artikeln skulle publicerats ett år tidigare.

Årets tema var ”Gröna grönsaker”. Bjudrätter var spenat/purjolökspaj, grönkålschips och kryddad zucchini. Föreläsare för året var Knivsta kommuns trädgårdsinformatör Ann-Catrin Thor som pratade mycket engagerat om nygamla grönsakssorter för odling på lerjord. Antalet besökare var fler än under tidigare år och uppgick till ett drygt 60-tal. Konstruktörer av årets tipsrundor var Carola Storm-Bäckstrand för de små och Linn Söderström för de vuxna.


Odlingsåret

En kall och torr vår övergick till en sval och torr försommar med en sen nattfrost i maj som en extra prövning. Odlingsbetingelserna var därmed kärva och flera grödor frös bort eller kom sent igång. Under sommaren utvecklades vädret i mer gynnsam riktning och grönsaker av  osedvanligt hög kvalitet kunde skördas av potatis, ärter och bönor. I stora delar av landet fanns problem med låga grundvattennivåer med restriktioner för bevattning. För vårt område fanns dock inga sådana problem och restriktioner.

En tidig nattfrost de sista dagarna i augusti  knäckte squash och gurkor men mer tåliga grödor gick att skörda långt in på senhösten. Angreppen av skadedjur var mestadels rätt obetydliga. Mördarsniglarna utvecklades rätt sent på säsongen och blev inte så många.


Medlemsantal

Föreningen har under året haft 34 betalande medlemmar. 3 nya medlemmar har tillkommit. 2 odlare har slutat. Totalt brukades 49 lotter. Flertalet av de under våren nyupptagna lotterna blev uthyrda.


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften hölls oförändrad för såväl ordinarie lott (350 kr) som för extralott (150 kr). Depositionen om 100 kronor per medlem med koppling till uppgifter utförda för föreningen tillämpades även detta år.  Intresse för att kunna hyra en halv lott har framförts till styrelsen. Styrelsen har beslutat att förelägga årsmötet ett förslag om sådan möjlighet.


Knivsta 11 januari 2018

Styrelsen