Verksamhetsberättelse 2015

Verksamhetsberättelse för 2015

Odlarföreningen Dränggråten


 

Styrelsens sammansättning

Vid sammanträde den 4 februari 2015 konstituerade sig styrelsen enligt följande:

Ordförande (vald av årsmötet): Torolf Lönnerholm

Vice ordförande: Birger Eriksson

Sekreterare och ansvarig för studieverksamhet: Gerd Persson

Kassör och ansvarig för dels uthyrning av lotter dels medlemsregister: Lave Persson

Styrelsesuppleant: Sara Nordén

Till firmatecknare utsågs kassören och ordföranden.

På grund av Lave Perssons bortgång i maj beslutades vid styrelsemöte den 14 maj att Birger Eriksson skulle överta de uppgifter som Lave Persson skötte. Birger Eriksson utsågs därför till firmatecknare.


Övriga funktionärer

Valberedning: Harriet Swanberg

Revisorer: Torbjörn Thelander och Erik Ågren
Revisorssuppleant: Karin Ek


Lave Perssons bortgång

Lave gick bort den 10 maj efter en kortare tid på sjukhuset. Lave hade varit med i föreningen i drygt 30 år och skötte förutom sina styrelseuppdrag som kassör och lottansvarig en mängd praktiska sysslor knutet till odlingsverksamheten. Tomrummet efter Lave blev därför stort. Styrelsen vill framföra ett tack till alla medlemmar som hedrat hans minne bl.a. genom att hjälpa till med gemensamma uppgifter att sköta odlingsområdet.

Minnesord hölls av Harriet vid Laves begravning den 4 juni. Dränggråten bidrog med en blomsteruppsättning i S:t Stefanskyrkan.

Minnesord över Lave fanns infört i Upsala Nya Tidning den 9 juni 2015. Dessa minnesord finns även på föreningens hemsida.


Styrelsens arbete

Föreningens årsmöte hölls den 4 februari. Styrelsen har under året haft 10 protokollförda sammanträden. P.g.a. Lave Perssons bortgång genomfördes vissa förändringar av styrelsen. Styrelsens engagemang i styrelser för regionen och förbundet har fortsatt att vara hög under året. Föreningen är representerad i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet genom dels Gerd Persson som ledamot i styrelsen dels Torolf Lönnerholm som studieansvarig och adjungerad i styrelsen samt som sammankallande i valberedningen. Gerd Person har dessutom varit ledamot i förbundsrådet för Koloniträdgårdsförbundet och representerat Dränggråten i föreningen Leader Upplandsbygd. Harriet Swanberg har varit revisorssuppleant i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet.


Skötsel av området

Föreningens medlemmar har i vanlig ordning svarat för gräsklippning av gångar och områden närmast brukade lotter. Karin Ek åtog sig att svara för samordning och förvaring och skötsel av gräsklipparna. För den större, obrukade delen av området har kommunen ansvarat för klippning vid ett tillfälle även detta år. Den rensning av dikena som överenskommits med kommunen har dock ännu inte utförts. I den östra delen av området - där besvär med stillastående vatten fanns -  har avrinningen förbättrats genom vissa diknings- och grusningsarbeten. Ett antal lotter som fungerat som lottpool för uthyrning har kontinuerligt ogräsrensats. Någon sådd på kulturogräslotten har inte skett under året,  men klätt och vallmo lyckades dock blomma i begränsad omfattning.


Förvaring av utrustning

Styrelsen fick i uppdrag av årsmötet att utreda frågan om redskapsbod. Kontakter har skett med kommunen för att undersöka möjligheterna att få uppföra en redskapsbod på odlingsområdet trots de starka restriktioner för byggande som finns i planbestämmelserna. I avvaktan på en långsiktig lösning beträffande förvaring av föreningens materiel har föreningen fått hjälp av Knivsta hembygdsgille med en tillfällig förvaringsplats.


Studiecirkel

Med start under våren och slutförd under hösten hölls en studiecirkel med temat ”Hur man odlar i lera utan besvär och med mesta effektivitet”. Gerd Persson fungerade som ledare. Cirkeln har haft 6 deltagare och genomfört 5 möten med ett avslutande besök på Rölunda gård, som framställer och marknadsför bl.a. olika jordförbättrande material. Föreningen fick bidrag av Koloniträdgårdsförbundet för att genomföra cirkeln. En närmare beskrivning av innehållet i cirkeln finns på föreningens hemsida.


Dränggråtens dag

Dränggråtens dag arrangerades den 30 augusti. Öppet husarrangemanget var det 24:e i rad. Föreningen hade som vanligt beviljats ett bidrag från Koloniträdgårdsförbundet – vilket glädjande nog var något högre än närmast föregående år. Dränggråtens dag kunde genomföras i tjänligt sommarväder. Årets tema var ”Goda rötter”. Det bjöds på anrättningar av varierande slag, såsom soppa, sallad, paté och morotskaka. Recept på anrättningarna fanns tillgängliga. Föreningen hade som gästföreläsare bjudit in Sara Antell från Eda lägergårdsförening som berättade om Naturskolans verksamhet och andra nya spännande verksamheter i Knivsta. Antalet besökare var ca 40-50 personer, vilket var ungefär som tidigare år. Ett drygt trettiotal gick de vuxnas tipsrunda och ett knappt tiotal barnrundan. Årets konstruktörer var Gerd Persson för de stora och Sara Nordén för de små. Att besökare uttryckte sin uppskattning av den goda stämningen och av de delikata bjudrätterna är numera en närmast självklar förväntan.


35-årsjubilem

Eftersom föreningen varit verksam under 35 år fanns planer att fira jubileet. Styrelsen fann dock lämpligt att jubileumsfirande får anstå till ett annat jubileumsår.


Odlingsåret

Odlingsåret kan nog ses som ett av de märkligaste i föreningens historia. (Detta börjar nästan bli en standardkommentar i verksamhetsberättelsen.) En vinter med nästan obefintlig tjäle gav en odramatisk snösmältning. Därpå följde mycket olika väder med långa regn- respektive torkperioder.  En fuktig och sval första del av odlingssäsongen avlöstes av en mycket nederbördsfattig och varm andra del. Massförekomst av mördarsniglar men även olika snäckor ställde också odlandet inför tuffa utmaningar. Många odlare hade besvär med groning och omsådd behövdes i många fall. En annan prövning var att späda grödor ”bara försvann” på kort tid. Sniglar och snäckor var starkt misstänkta!

Färskpotatis till midsommar var inte att tänka på. Men väderomslaget till värme medförde att potatisen växte till sig och blev av ypperlig kvalitet, men då gällde det att kapa blasten i god tid.

Skörd av grödor som lyckats kunde ske långt in på hösten. För liksom hösten året innan var det varmt och bara få kalla dygn innan nyår. Någon snö kom heller inte.


Medlemsantal

Föreningen har under året haft 29 betalande medlemmar. 5 nya medlemmar har tillkommit. 4 odlare har slutat under året men några odlare har minskat på antalet extralotter. Totalt brukades 43 lotter.


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften hölls oförändrad för såväl ordinarie lott (350 kr) som för extralott (150 kr). Den under 2011 införda depositionen om 100 kronor per medlem med koppling till klippning av gräset tillämpades även detta år. Medlem som utfört klippning, eller annat arbete av gemensamt värde, återfår depositionen.


Knivsta 13 januari 2016

Styrelsen