Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse för 2014

Odlarföreningen Dränggråten


 

Styrelsens sammansättning

Vid sammanträde den 6 februari 2014 konstituerade sig styrelsen enligt följande:

Ordförande (vald av årsmötet): Torolf Lönnerholm

Vice ordförande och ansvarig för hemsidan: Harriet Swanberg

Sekreterare och ansvarig för studieverksamhet: Gerd Persson

Kassör och ansvarig för dels uthyrning av lotter dels medlemsregister: Lave Persson

Styrelsesuppleant: Birger Eriksson

Till firmatecknare utsågs kassören och ordföranden


Övriga funktionärer

Valberedning: Britt-Marie Öhrström

Revisorer: Torbjörn Thelander och Erik Ågren
Revisorssuppleant: Karin Ek


Styrelsens arbete

Föreningens årsmöte hölls den 6 februari. Styrelsen har under året haft 8 protokollförda sammanträden. Styrelsens engagemang i styrelser för regionen och förbundet har ökat betydligt under året. Föreningen är representerad i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet genom dels Gerd Persson som suppleant i styrelsen dels Torolf Lönnerholm som studieansvarig och adjungerad i styrelsen samt som sammankallande i valberedningen. Gerd Person har dessutom varit ledamot i förbundsrådet för Koloniträdgårdsförbundet och representerat Dränggråten i föreningen Leader Upplandsbygd. Harriet Swanberg har varit revisorssuppleant i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet.


Skötsel av området

Föreningens medlemmar har svarat för gräsklippning av gångar och områden närmast brukade lotter. För den större obrukade delen av området har kommunen ansvarat för klippning vid ett tillfälle även detta år. Den rensning av dikena som överenskommits med kommunen har dock ännu inte utförts.

I den östra delen av området har avrinningen inte varit tillfredsställande med stående ytvatten på vissa lotter. Åtgärder har därför påbörjats för att avleda vattnet på ett effektivt sätt.

Ett antal lotter som fungerat som lottpool för uthyrning har kontinuerligt ogräsrensats. Lotten med kulturogräsen gav blandat resultat. Klätt och vallmo kom igång tidigt men blommade snart över. Senare på säsongen kom färgkulla – som inte är en utrotningshotad art – att dominera en del av lotten. Under hösten gjordes därför en mycket kraftig gallring av den fleråriga färgkullan.


Redskapsbod

Styrelsen fick i uppdrag av årsmötet att utreda frågan om redskapsbod. Efter närmare övervägande befanns den bod som föreningen erbjudits inte uppfylla föreningens behov och önskemål. Frågan om redskapsbod behöver därför utredas vidare.


Studiecirkel

Med start under våren och slutförande under hösten genomfördes en studiecirkel med temat ”Ta vara på skörden”. Gerd Persson fungerade som ledare. Cirkeln hade 6 deltagare och genomförde 6 möten, oftast i Thunmanskolans undervisningskök. Cirkeldeltagarna fick demonstrerat eller själva pröva på bl.a. juicetillverkning, syltning, syrning och torkning samt hade en skördefest till vilken även familjemedlemmar var bjuda.  Föreningen fick bidrag av Koloniträdgårdsförbundet för att genomföra cirkeln. En närmare beskrivning av innehållet i cirkeln finns på föreningens hemsida.


Dränggråtens dag

Dränggråtens dag arrangerades den 31 augusti. Öppet husarrangemanget var det 23:e i rad. Föreningen hade som vanligt beviljats ett bidrag från Koloniträdgårdsförbundet, dock väsentligt lägre än närmast föregående år.  Dränggråtens dag kunde genomföras i härligt soligt sommarväder. Temat för året var ärtor och bönor. Under dagen bjöds på anrättningar av nog så häpnadsväckande slag. Föreningen hade för ovanlighets skull inte lyckats bjuda in någon gästföreläsare. Glädjande var dock att antalet besökare var ca 40- 50 personer. Det fanns tipspromenader för både vuxna och barn. Ett drygt trettiotal gick de vuxnas tipsrunda och ett knappt tiotal barnrundan. Årets konstruktörer var Birger Eriksson för de stora och Torolf Lönnerholm för de små. Flera besökare uttryckte i vanlig ordning sin uppskattning av den goda stämningen och av de delikata bjudrätterna.


Pressbesök

Under sommaren gjorde en journalist från tidningen Upplands Nyheter ett besök på odlingsområdet och intervjuade odlare i föreningen.  På tidningens mittuppslag den 29 augusti fanns en artikel om ”Skördeglädje i miljövänlig odlarförening. Dränggråten bjuder in till öppet hus”. Artikeln är inplastad och ska sättas upp på anslagstavlan till våren.


Odlingsåret

Ånyo en vinter med nästan obefintlig tjäle gav en odramatisk snösmältning. Våren började tidigt och förhoppningsfullt. Några odlare satte potatis redan i mitten av april. I slutet av april kom dock ett kraftigt bakslag med kraftigt snöfall som bl.a. ödelade blomningen av vissa fruktträd och frostnöp potatisblasten. I maj återkom värmen men i juni blev vädret återigen svalt. Flera odlare rapporterade dålig groning av dill, morötter och senare även bönor. Värme var annars det som karakteriserade årets sommar. Vattning behövde ske vid ett flertal tillfällen för att det skulle växa bra. Den kraftiga värmen under juli månad medförde en mycket snabb mognad av vissa grönsaker. Även växtsjukdomar utvecklades fort bl.a. mögel på ärtväxter och potatis. Problem med sniglar och övriga ovälkomna gäster upplevdes olika men de mängder som verkade drabba de södra delarna av Sverige hade vi inte. Stammade gurkor gav riklig skörd  och potatis skördad i rätt tid blev av ypperlig kvalitet! Även hösten bjöd på en sällan skådad värme. Fram till nyår hade det endast förekommit enstaka dygn med flera minusgrader. Höstgrävning kunde därigenom göras ovanligt sent vilket var tacknämligt eftersom gödselleveransen kom en dryg månad senare än normalt. Sällan har odlingsbetingelserna känts så annorlunda som detta år.


Medlemsantal

Föreningen har under året haft 24 betalande medlemmar. 5 nya medlemmar har tillkommit. Inga odlare har slutat under året men några odlare har minskat på antalet extralotter. Totalt brukades 43 lotter.


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften höjdes under året till 350 kronor för ordinarie lott men bibehölls oförändrad på 150 kronor för extralott. Den under 2011 införda depositionen om 100 kronor per medlem med koppling till klippning av gräset tillämpades även detta år. Medlem som utfört klippning, eller annat arbete av gemensamt värde, återfår depositionen.


Knivsta 15 januari 2015

Styrelsen