Verksamhetberättelse 2020

Verksamhetsberättelse för 2020

Odlarföreningen Dränggråten


 

Styrelsens sammansättning

Vid sammanträde den 6 februari 2020 konstituerade sig styrelsen enligt följande:

Ordförande (vald av årsmötet): Torolf Lönnerholm
Kassör: Birger Eriksson
Ansvarig för studieverksamheten och alternerande sekreterare: Gerd Persson
Alternerande sekreterare: Åsa Westas
Ansvarig för hemsidan: Emilia Lalander
Ansvarig för uthyrning av odlingslotter och skötselfrågor: Frida Larsson

Till firmatecknare utsågs kassören och ordföranden.


Övriga funktionärer

Revisorer: Torbjörn Thelander och Erik Ågren
Revisorssuppleant: Karin Ek


Styrelsens arbete

Föreningens årsmöte hölls den 6 februari. Styrelsen har under året hållit 6 protokollförda sammanträden. Styrelsens engagemang i styrelser för regionen, förbundet m.m. har fortsatt varit högt. Föreningen har varit representerad i Nordöstra regionen av Koloniträdgårdsförbundet genom dels Gerd Persson som ledamot i styrelsen dels Torolf Lönnerholm som studieansvarig. Gerd Persson har dessutom varit ledamot av förbundsrådet och ingått i valberedningen. Gerd Persson har vidare representerat Dränggråten i föreningen Upplandsbygd Lokalt Ledd Utveckling. Torolf Lönnerholm har varit kassör i Knivsta föreningsråd.

I början av året fick viruset covid-19 en så omfattande spridning att man talade om en pandemi. För riskgrupper kunde smitta leda till dödlig utgång. Verksamheter i föreningen, liksom i samhället i stort, blev starkt påverkade. Rekommendationer om försiktighet beträffande kontakter ledde till att den planerade arbetsdagen, firande av föreningens 40-årsjubiluem och Dränggråtens dag ställdes in. Även den planerade studiecirkeln om ärter och bönor ställdes in. Ett försök att genomföra vissa arbetsuppgifter enbart genom skriftliga instruktioner gav ett ganska magert resultat.


Vildsvinsfonden

Vid årsmötet beslutades att inrätta en fond att användas vid behov för åtgärder mot vildsvin genom en extra debitering om 100 kronor per odlingslott. Hittills har spår efter vildsvin konstaterats i närheten av – men ännu inte inom – odlingsområdet.


Förrådsbyggnaden

Under året färdigställdes förrådets yttre genom montering av hängrännor och stuprör. Södra gaveln försågs med en färgsprakande fågelholk. Inköp gjordes av flera handverktyg och tyvärr har gräsklipparen återigen måste repareras. Lånet hos Koloniträdgårdsförbundet är amorterat till drygt hälften.


Nya ordningsregler

Vid årsmötet beslutades att styrelsen skulle bearbeta förslaget till nya ordningsregler. Den 12 maj förelåg en färdig version för omedelbar tillämpning.


Övrig skötsel av odlingsområdet

Föreningens medlemmar har i vanlig ordning svaret för gräsklippning av gångar och området närmast brukade lotter. Tyvärr måste dock konstateras att antalet medlemmar som klippt gräs varit ganska litet. Turligt nog har några klippare gjort det ett par gånger. P.g.a. av den osedvanligt utdragna värmen under hösten fanns behov av klippning ända in i oktober.

Vid halvårsskiftet genomfördes en inspektion över odlingslotterna m.m. av styrelsen med tillämpning av de nya ordningsreglerna. Utöver ett meddelande till samtliga medlemmar skickades det ut personligt riktade synpunkter beträffande skötsel m.m. till några medlemmar. Inspektionen visade också att det fanns arbetsuppgifter till en gemensam arbetsdag.

Efter önskemål från styrelsen har kommunen satt upp en ny skylt om förbud mot dumpning av naturskräp och trädgårdsavfall vid infarten till området.


Studiecirkel

Ingen studiecirkel hölls pga pandemin, men ansökan om medel för att kunna genomföra cirkeln under nästa år har lämnats in till förbundet.


Dränggråtens dag

P.g.a. coronapandemin ställdes Dränggråtens dag in. Även för detta arrangemang har ansökan till förbundet förnyats.


Besök av Koloniträdgårdens redaktör

I mitten av augusti besöktes föreningen av Ulrika Flodin Furås från Koloniträdgårdsförbundet. Ulrika är ansvarig redaktör för tidningen Koloniträdgården. Hon frågade mycket och fotograferade flitigt under rundvandringen i vårt odlingsområde.


Odlingsåret

Vintern var mild och tjälen nästan obefintlig varför det gick att ”höstgräva” ännu i januari. Odlingsåret fick en mycket varierande inledning. April var ovanligt varm medan maj var mycket sval. Det var därför ingen större vinst att påbörja odlandet tidigt. I juni skedde en dramatisk vändning till varmare väder, vilket fick växtligheten att utvecklas nästan explosionsartat. Väderförhållandena under växtsäsongen i övrigt blev i stort gynnsamma och regn föll i nästan tillräcklig omfattning. Hösten blev mycket utdragen. Den första lite strängare nattfrosten inföll först i senare delen av oktober. Många odlare kunde skörda även rätt känsliga grödor långt in i oktober och mer härdiga grödor ända till nyår.

Många grödor mognade tidigt och var av strålande kvalitet. Dill, sallad, bönor, gurkor, rödbetor, zucchini och persilja gick mycket bra. Men det gällde att få fröna att gro. Flera odlare hade bekymmer med, bl.a. morötter och palsternackor.

Av ”pröva på verksamhet” rapporterade Åsa Westas: För andra året i rad planterades flera kulturarvsväxter insamlade av ”Fröupproret” 2002-2005 (SLU). De använda fröerna införskaffades via internet och från odlarvänner. Bl a såddes lokförare Bergfälts jättesockerärt, sockerärt Märta (gul), spritböna Mor Kristin och Jacob's Cattle samt brytmärgärt Klenshyttan. Båda odlingssäsongerna 2019 och 2020 gav stora skördar av alla planterade sorter. Sorterna verkar trivas väl i Upplandsleran!

Ett ökande problem – åtminstone inom vissa delar av odlingsområdet - är sorkar som låter sig väl smaka av särskilt olika rotgrönsaker. Eftersom de är aktiva under hela året äter de begärligt av jordärtskockor även vintertid. Dessutom är de energiska gånggrävare och bosätter sig gärna i komposthögar/kompostbehållare. Utöver användning av slagfällor har även kemisk bekämpning prövats. Några katter utnyttjar odlingsområdet som jaktmarker.

Snigelangreppen var rätt obetydliga och mördarsniglarna även detta år relativt få.


Medlemsantal

P.g.a. tillströmning av nya odlare öppnades 10 nya lotter i början av hösten. Samtliga dessa lotter är utdelade. Föreningen har under året haft 42 betalande medlemmar. 60 lotter har odlats. Det har märkts ett stort intresse för att arrendera en odlingslott troligen till betydande del p.g.a. "coronan".


Medlemsavgifter

Medlemsavgiften var oförändrad 375 kronor för ordinarie lott men höjd till 225 kronor för extra lott. Avgiften för halv lott bibehölls på 250 kronor. För uppbyggnad av en vildsvinsfond betalade medlemmarna 100 kronor per lott. Därigenom finns en fond med 5 600 kronor för ändamålet.


Knivsta 8 mars 2021

Styrelsen